00:00 - 20. november 2015

Hele verdens historie. Nesten

Rik og utfordrende bok om global historieskrivning.

Persisk historiker: Abu l’Fazl presenterer boken om Akbar, den offisielle historien om keiser Akbar den store, for keiseren selv. 1500-tallets Persia. Utsnitt fra miniatyr. Foto: Wikimedia

Det er bare rett og rimelig at historikere er opptatt av sitt eget fags historie, og de har da også skrevet mange bøker om den. Men denne boken kan jeg ikke huske at jeg har sett maken til. Den er rett og slett en egen historisk begivenhet – i historien om historiefagets historie. Og boken er norsk, skrevet av Leidulf Melve, middelalderhistoriker og professor ved Universitetet i Bergen.

Det enestående består både i det som er med i boken og i det som ikke er med. Den er en «global historiografi», altså en historie om allverdens historieskrivning. Dem finnes det etter hvert en håndfull av, men selv i dem som forsøker å se historieskrivningen som noe mer og noe annet enn den vestlige tradisjonen, kan man nok likevel si at det vestlige faget er kjernen og perspektivet i fremstillingen. I tillegg kommer så alle de arbeidene som knapt nok eller ikke i det hele tatt problematiserer at det er Vesten de skriver om.

 

Annonse