Annonse
00:01 - 13. november 2015

Aleksijevitsj‘ metode

Nobelprisen til Svetlana Aleksijevitsj stiller spørsmålene alle ambisiøse sakprosa­forfattere må forholde seg til, skriver Ane Farsethås.

Nobelprisvinner: Svetlana Aleksijevitsj i sitt hjem i Minsk. Aleksijevitsj er den første som er tildelt Nobelprisen for et sakprosaforfatterskap siden Winston Churchill i 1953. Foto: Rafal Milach/INSTITUTE
Annonse

I det havet av sakprosa om kriger som fortsetter å flomme fra forlagenes utgivelseslister, oppleves det å lese Svetlana Aleksijevitsj’ Kister av sink som å få øynene renset. Nobelprisvinnerens dokumentarbok, basert på vitnemål fra sovjetiske Afghanistan-veteraner, kom første gang ut i 1991, og ble straks et omstridt dokument. Forfatteren ble stevnet for retten av flere av kildene i boken, som ble en bestselger da de politiske vindene brakte et nødvendig oppgjør med det som av noen kalles Sovjets Vietnam-krig: Afghanistan ble stedet der det viste seg at imperiet verken var uovervinnelig eller ufeilbarlig, og behandlingen av veteranene kastet lange skygger over krigens påståtte heroisme idet soldatene ble sittende igjen med imperieambisjonenes svarteper.

At en snart 25 år gammel bok av en hviterussisk forfatter som omhandler en krig som utspilte seg da jeg var barn, skulle oppleves som det friskeste, eksistensielt mest utfordrende og litterært mest formfornyende jeg skulle lese i 2015, ville jeg ikke ha trodd om noen hadde fortalt meg det for noen få år siden. Men å lese Kister av sink får meg for første gang til å ta innover meg Afghanistan-konflikten som noe mer enn et bakteppe til den kalde krigen. Ikke bare fordi de enkelte historiene lyser fra sidene i all sin velfortalte brutalitet, selv om de også gjør dét. Men også fordi den åpner opp en tapt verden, den «Unionen» soldatene flykter fra og lengter tilbake til, som et faktisk sted, der de ideologiske kampene om Sovjetunionens sjel avspeiler seg i den enkeltes fortellinger.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse