Annonse
00:01 - 16. oktober 2015

Uro i dalen

Man savner andre stemmer, men historiene i Halvor Foslis bok fra Groruddalen er likevel viktige å fortelle.

Område i endring: Halvor Fosli har intervjuet et utvalg etnisk norske groruddøler om deres opplevelse av de demografiske endringene dalen har gjennomgått. Her: Obosblokker på Romsås. Foto: Geir Arnesen / Aftenposten
Annonse

Som Groruddalsforsker sluker jeg det meste som skrives om Groruddalen, og jeg ble derfor naturlig interessert da jeg i forordet til Fremmed i eget land så at Foslis nyeste bok handlet nettopp om Groruddalen, eller nærmere bestemt folk i denne delen av Oslo. Som leser var jeg dog usikker på hva slags bok jeg hadde foran meg. Det var helt klart ikke en roman, men var det en reiseskildring, slik som Øyvind Holens fremragende bok om samme dalføre? Var det en mer populærvitenskapelig tekst om hvordan det oppleves for nordmenn «å leve sammen med en innvandrermajoritet»?

Heldigvis har Fosli utstyrt boken med en metodedel, og her understreker han at boken «ikke er et forskningsarbeid; det er en samtalebok, ment for allmennmarkedet». Foslis samtalebok, viste det seg kjapt, skiller seg fra intervjubøker der forfatteren har intervjuet en eller to kjendiser. Om Fremmed i eget land blir en bestselger, vet jeg ikke, men en av dens styrker er språket. Boken er lettlest og fri for tomme fraser som «i forhold til» eller «bredt fokus». Samtidig kunne noen begreper, som «gentrifisert» og «white flight/avoidance», med fordel blitt definert.

Bortsett fra to skjemmende feil – på side 19 står vest der det skal være øst, og på side 20 er Årvoll plassert i feil bydel – er det etter det jeg kan se lite å «ta» boken på når det kommer til de statistiske fakta som presenteres.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse