00:00 - 30. oktober 2015

Trolldomshavet

Morten Strøksnes’ Havboka kan trygt karakteriseres som den til nå sterkeste boken fra vår fremste litterære journalist.

Havmann: Morten Strøksnes har skrevet bok om «hele havet». Foto: Ellen Lande Gossner

Etter århundrer med oppdagelser og erobring byr ikke jordkloden lenger på noe terra incognita. Alle kartets hvite flekker er fylt ut, mennesket har vært der, gjort sine landmålinger, bygd sine veier, reist sine byer. Men mer enn to tredjedeler av globusen farvelegges stort sett med den samme farven i dag som for hundrevis av år siden. Det blå betegner mare incognitum, verdenshavene som forblir mer gåtefulle for oss enn verdensrommet. Havet er dypt, og vi har bare så vidt gløttet ned i mørket. Der har vi sett liv og landskaper som er mer overveldende og fremmede enn selv fortidens kreative kartografer var i stand til å forestille seg.

I dette spennet mellom kunnskap og forestillingsevne har journalist og forfatter Morten A. Strøksnes plassert sin seneste bok. Tittelen, Havboka, illustrerer en slags dristighet, for ikke å si overmot, som jeg fikk en forutanelse om da jeg for noen måneder tilbake overhørte Strøksnes i samtale med en som lurte på hva forfatteren arbeidet med for tiden: «Hva skriver du om?» spurte den nysgjerrige. «Havet», repliserte han i sitt karakteristisk finnmarkske tonefall. «Hvilket hav?» gravde samtalepartneren videre, og så vidt jeg kan huske ble det slutt på uteskingen da Strøksnes svarte: «Hele havet.» Og sannelig viser det seg å stemme. Strøksnes – som tidligere har utgitt reportasjebøker om så forskjellige emner som Midtøsten, det harde livet i Sierra Madre og de drapsdømte nordmennene i Kongo – har faktisk skrevet en bok om hele havet.

 

Annonse