00:00 - 23. oktober 2015

På fisketur med råtten sild og poesi

Sakprosaforfatter Morten Strøksnes har skrevet bok om havet. Den inneholder ingenting om politikk, men masse om håkjerring og skrei.

Fang håkjerringa med staven: I Havboka gjør Morten Strøksnes og kompisen Hugo alt de kan for å hale opp en håkjerring fra dypet. – I stedet for å hamre gjennom politiske argumenter, søker boken å overbevise ved hjelp av en stemning og appellere til folks indre fornuft og følelser, sier Strøksnes.

Et sted i Havboka skriver forfatter og journalist Morten Strøksnes at om man tenker på vannmolekyler som bokstaver, så rommer havet alle bøker skrevet på alle språk.

– Da tenker jeg på at et alfabet består av bokstaver som kan kombineres på uendelig mange måter. På samme måte har du vannmolekylene, som alltid har danset rundt på verdenshavene og forbundet seg med hverandre, sluppet taket, og forbundet seg på nytt. Det skjer hele tiden, hvert milliondels sekund, du finner alle kombinasjoner det er mulig å tenke seg. Men det er bare en allegori, sier forfatteren.

Strøksnes har tidligere utgitt reiseskildringer fra blant annet Mexico og Midtøsten. For Et mord i Kongo (2010) ble han nominert til Brageprisen.

Annonse