00:00 - 30. oktober 2015

Når vi seiler etter stjernene

Peter Handke og kunnskapskrisen i litteraturen.

Provoserer: «Folkemord-fornekter», sto det på plakatene som ventet Peter Handke da han mottok den internasjonale Ibsenprisen i 2014. Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix

Hva er et essay? Det var under lanseringen av Vinduets siste nummer i Gyldendals lokaler i begynnelsen av oktober at jeg ble sittende og gruble. Kveldens emne var essayet, men sant å si husker jeg ikke så mye av hva som ble sagt. Først gikk en danske opp på podiet og forklarte hva essayet er på dansk.

Så kom Svein Jarvoll og fortalte om en rød bille som en gang hadde krøpet rundt på en bok han leste. Mens han snakket, holdt han fram et ark der han tegnet en krusedull som skulle illustrere billens rute rundt på boksiden, men jeg tenkte at det sikkert var en metafor for Jarvolls egen skrivemåte, som kanskje til og med sa noe om essayets natur.

Så presenterte Vinduets redaktør Preben Jordal sakprosaprofessor Johan L. Tønnessons definisjon av essaysjangeren, og etter at salen hadde humret fra seg, forklarte lektor Hilde Sejersted hva essayet var, skjønt det var åpenbart at det ikke var hva resten av salen ville det skulle være, og så var man like langt.

Annonse