Annonse
00:00 - 30. oktober 2015

I sitt ansikts sved

Det sjangerhybride ved En snekkers dagbok pirrer nysgjerrigheten og blir opphav til en uvanlig delt leseopplevelse.

Illustrasjon fra boken.
Annonse

Blant den nordiske litteraturens mange minneverdige slitere er det kanskje Alfred – den trofaste drengen på Katthult – som friskest uttrykker forskjellen på arbeid og fritid slik vi kan tenke oss at det har sett ut siden det skjebnetunge øyeblikket da Gud dømte den syndig eplegumlende Adam til å måtte jobbe for føden på markene. Etter nok en lang uke over plog og harv, får Alfred endelig tid til å leve: «Jag är fattig bonddräng och jag tuggar mitt snus, / och när lördan kommer vill jag ta mig ett rus. / Sen när jag blitt livad, vill jag tampas och slåss, / vila hos en flicka vill jag också förstås.»

I «kunnskapssamfunnet» kan det se ut som om det skarpe skillet mellom arbeid og fritid (som i 1817 lå til grunn for sosialistpioneren Robert Owens krav om et tredelt døgn, med åtte timer arbeid, åtte timer fritid og åtte timer hvile) er visket ut. Med bordtennisbord på jobben, teambuilding, og idealer som kreativitet og lekenhet har arbeidslivet ikke bare inkorporert de radikale bevegelsenes kamp for frihet og råderett over egen tid, det har samtidig så å si tørket svetten bort fra de ansattes ansikter. De fattige bondedrengene tygger sin snus andre steder.

Fullt så enkelt er det likevel ikke. Selv i et velstående samfunn som vårt får ikke alle plass rundt bordtennisbordet, noe tømrermester Ole Thorstensen påpekte i en mye omtalt kronikk («De manuelle») i herværende avis for et drøyt år siden. Når Thorstensen nå debuterer som forfatter med boka En snekkers dagbok, utgjør det sosiologiske og politiske argumentet fra denne kronikken ett av to hovedspor i fremstillingen, det andre er en dagboksaktig fortelling om ombyggingen av et gammelt tørkeloft i en bygård i Oslo.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse