Annonse
00:01 - 16. oktober 2015

Hun nekter

Liv Køltzows nye roman er skrevet i en uvant toneart. Men den lever.

Foto: Christian Belgaux
Annonse

I et essay fra 1975 om Amalie Skram, som forfatteren 17 år senere utga en biografi om, kommenterer Liv Køltzow en liten håndskrevet lapp hun har funnet på Det kongelige bibliotek i København. Den ene siden viser en matoppskrift, men det er ordene på baksiden som interesserer den unge norske forfatteren. Som en slående kontrast til ingredienslistens konkrete hverdagslighet har Skram der skriblet ned en aforisme om mennesket og evigheten, og Køltzow utbryter: «For meg i dag er denne lappen mer verdifull enn bøkene.»

Ganske i tråd med de seneste årenes fascinasjon for teksttyper som brev, dagbøker og notater, hevder Køltzow at «lappen ‘sier’ mer enn romanene og novellene», noe som bringer tankene til for eksempel den britiske kritikeren Geoff Dyer og hans påstand om at D. H. Lawrences brev er langt viktigere enn romanene som sikret ham plass i litteraturhistorien. «Det finnes tider», skriver Køltzow, «da ingen skjelner så sterkt mellom det private, det uferdige og det ferdigskrevne.»

De fleste Køltzow-lesere vil nok stusse litt over slike erklæringer. Nettopp hun har jo skrevet en rekke stilistisk beherskede, avrundede, ofte svært vellykkede romaner av den klassiske sorten. Jo da, en viss formmessig utprøving kan spores, men flertallet av bøkene hennes har med selvfølgelighet føyet seg inn i sentrum av den sjangeren som oppgis på tittelbladet. Til nå. For med sin ellevte bok, tretten år etter den forrige romanen, etter at hun har fylt 70 og har levd med parkinsons sykdom i over et tiår, har hun skrevet en tekst som rommer både matoppskriften og evighetsaforismen, en roman som ikke skjelner sterkt mellom det private, det uferdige og det ferdigskrevne.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse