00:00 - 23. oktober 2015

Evig liv

Hvordan ville det egentlig vært å leve i, la oss si – ti tusen år?

Ved tankens gravitasjonshull: Svenske Lars Jakobson skriver science fiction med egenartet litterær energi. Foto: Sandra Qvist

Utgangspunktet for svenske Lars Jakobsons roman av høsten, De odödliga, kan muligens høres søkt ut: Blant oss vanlige dødelige finnes det også noen ganske få personer som rett og slett ikke kan dø. Etter en viss alder slutter de å eldes, og samme hva kroppene deres utsettes for, regenererer de seg selv. Hugg dem opp i småbiter, støp dem inn i sement – det spiller ingen rolle. They’ll be back.

Mark Rufus er en av disse udødelige. Når vi møter ham første gang bor han i Billings, Montana på tampen av det 20. århundret, og er i ferd med å forelske seg i Mary Anne, som er crystal meth-avhengig og prostituert, uvisst i hvilken rekkefølge.

Det skal ikke røpes her hvor – eller når – vi forlater Mark 150 sider senere. La det bare være sagt at Jakobsons fabelaktige, lille roman strekker ut våre begreper om tid, avstand, identitet, tap og kjærlighet på måter som er like tankevekkende som medrivende.

Annonse