Annonse
00:00 - 09. oktober 2015

Et fristed fra menneskene

Den moderne klassikeren Dresinen er en sjelden kombinasjon av idé- og røverroman.

Darwin: Aper har en sentral rolle i Carl-Henning Wijkmarks roman. Foto: Keystone-France/Gamma-Rapho/Getty imagens
Annonse

Aper, krig, evolusjon og sjøeventyr er bare noen av ingrediensene i Carl-Henning Wijkmarks voldsomt overskuddsdrevne roman Dresinen, som nå foreligger i norsk oversettelse. Siden den svenske utgivelsen i 1983 har boken blitt en moderne klassiker i vårt naboland og inngår i den første og villeste fasen av Wijkmarks omfattende forfatterskap.

I Dresinen møter vi jesuittpresten Henri Moulin, som er utplassert som sjelesørger for rallarene ved et jernbaneanlegg i den daværende kolonien Belgisk Kongo. Tidlig blir han oppmerksom på de nysgjerrige apene som fra sitt skjulested inne i jungelen betrakter arbeidsfellesskapet av flamlendere, vallonere og afrikanere sittende rundt hvert sitt bål om kveldene. Først er apene sky. En spesiallaget pumpedresin, «stor som en avskrelt godsvogn», skrudd sammen av anleggsingeniøren Jean Dittel, lokker dem imidlertid inn i leiren i fullt dagslys.

 

Annonse