00:00 - 23. oktober 2015

En ekte radikaler

Ikke mange har, som Kenyas forfatterlegende Ngugi wa Thiong’o, fått utstedt arrestordre på en romanfigur.

Nobelfavoritt: Ngugi wa Thiong’o er en av de fremste forkjemperne for litteratur på afrikanske språk og en årlig favoritt til Nobelprisen i litteratur. – Det er feil at Afrika mottar støtte fra Europa, sier han, det er snarere vi som har beriket Europa med vår arbeidskraft og våre ressurser i århundrer.

«Husk, jeg er født syv år etter at Karen Blixen forlot Kenya.

Ngugi wa Thiong’o, en av Afrikas fremste nålevende forfattere, kjenner sin plass i historien. Som kenyaner født i 1938 er han vokst opp under et britisk imperium de fleste bare kjenner gjennom en lett slørete Hollywood-filmatisering av en dansk baronesses memoarer. Han fikk sin utdannelse under den kenyaske opprørskrigen, og ble etter frigjøringen den første østafrikanar som utga en roman på engelsk. Men han kom raskt i opposisjon til det nye regimet, som han kritiserte for å fortsette det britene hadde satt i gang under andre navn og farger. I 1977 ble han fengslet av Daniel Arap Moi, den gangs landets visepresident, før han etter press fra Amnesty ble løslatt og flyttet til USA.

Hør Ane Farsethås fortelle mer om Ngugis angrep på Blixen på Morgenbladets podcast.

Annonse