Annonse
11:17 - 26. juni 2015

Ubesværet letthet

I en norsk tegneserievår preget av sterke debututgivelser, fremstår Kristian Krohg-Sørensen som en dyktig forteller med et øye for detaljer.

Illulstrasjon: Kristian Krogh-Sørensen
Annonse

Den kanskje beste målestokken på tegneseriemediets allmennkulturelle aksept er den økende interessen for journalistiske, dokumentariske og historiske tegneseriearbeider. Og når denne typen non fiction-tegneserier nå gradvis er i ferd med å konsolideres som et distinkt felt – snarere enn en løs «diverse»-kategori av kuriositeter og nybrottsarbeider – melder det seg visse grunnleggende spørsmål om hvordan man skal forholde seg til disse arbeidenes fremstilling av fakta.

For i motsetning til prosa og film er det i tegneseriesammenheng umulig å ikke reflektere over opphavspersonen(e)s subjektive tilnærming. Vissheten om at noen har prosessert og formet kjensgjerningene i henhold til sine egne oppfatninger og estetiske tilbøyeligheter er tilstede i hver eneste rute og strek, og dette spenner uunngåelig bein på forestillingen om «rene» fakta.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.