00:00 - 26. juni 2015

Hvis du bare skal lytte til én bokpodcast…

Podcaster kan by på ypperlig stoff. Men det nye formatet later også til å forsterke forvandlingen av kulturstoff til kjendisstoff: Her blir nemlig gull til dritt på rekordtid.

Litteraturstoff er bra, så lenge leserne slipper å lese, men kan lytte i stedet. En slik tolkning ligger nær når VG lanserer bokpodcasten Pocket bare måneder etter at de kuttet drastisk i antallet tradisjonelle bokanmeldelser. Og samtidig som konkurrenten Dagbladet for første gang innfører terningkast på litteratursidene, og dermed fullt ut omfavner tanken om kritikk som ren forbrukerveiledning, kommer Bokpod. I den Cappelen Damm-sponsede utsendelsen gjør Hallgeir Opedal, avisens erfarne featurejournalist, en serie omfattende forfatterintervjuer. Blant norske avisers og forlags satsing på litteraturpodcaster finner vi også nye produksjoner fra blant andre Aschehoug forlag og Bergens Tidende.

Så skulle man kanskje tro, da, at det er lydbøker det dreier seg om. Men nei – vi er fortsatt nødt til å lese bøkene. Selv om det bibliofile norske folk (ifølge seneste leserundersøkelse) årlig sluker 17 bøker i snitt, er de tilsynelatende avhengige av å få litteraturjournalistikken inn med teskje, eller i det minste gjennom et sett hvite øretelefoner. Hva venter så leseren – nei, jeg mener lytteren – som prøver seg på disse digitale flaskepostene fra Akersgata og omegn?

Annonse