Annonse
10:43 - 07. mars 2014

Visdomslitteratur

Med Lars Ramslies første roman på ni år kan vi gruble over hva det vil si å handle godt, og over hvor grensene for et slikt erkjennelsesarbeid går.

Åpent: Lars Ramslie skaper et språk som på samme tid er hovedpersonens eget og gir leserne plass til å tenke. Foto: Siv Dolmen
Annonse

«Men visdommen, hvor finnes den?» spør Bibelens Job, og spørsmålet hans klinger med i hele litteraturhistorien. For noen år siden ga litteraturkritikeren Harold Bloom ut en bok med nettopp denne linjen fra Jobs bok som tittel. Her presser Bloom (f. 1930) den store litteraturen for svar når døden nærmer seg.

Kritikerens store grep er å endre visdomslitteraturen fra en sjangerbetegnelse, slik vi kjenner den for eksempel i Bibelen, til en leserinnstilling. Job og Forkynneren leses på samme måte som Freud, Montaigne og Proust, og konklusjonen kan forstås som en oppfordring: Alt vi leser, må vi lese for forståelse, for å overskride begrensningene for erkjennelsen vår, og, dypest sett, for å kunne leve bedre.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse