Annonse
10:50 - 24. april 2014

Vi reiser alene

Bak de mange amerikanske forfattermennene som roper høyt i spaltene, finner vi kvinner som både skriver og tenker bedre.

Litterær rekkevidde: Jenny Offills nye roman er en hyllest til våre forsøk på å skape sammenheng i tilværelsen. Foto: Michael Lionstar/Alfred A. Knopf
Annonse

ANMELDELSE

Mange av fortellingene den amerikanske samtidslitteraturen byr oss på, kan sies å høre hjemme under en av to overskrifter – «Hvordan være menneske?» eller «Hvordan være forfatter?». Selvsagt kan vi pønske ut talløse andre mulige kategorier, men i møte med noen av de sterkeste kvinnelige prosaistene – for eksempel Jenny Offill, Lydia Davis, Lorrie Moore – som skriver på engelsk i dag, oppleves disse som betegnende.

I Offills nye roman Dept. of Speculation møtes de to kategoriene i en rekke korte avsnitt om alt fra antilopens synssans og romfartens historie til kolikkfortvilelse og eksistensiell uro: Fortelleren (bare kalt «The Wife») hadde bestemt seg for å bli et «kunstmonster», men ambisjonene og den altoppslukende hengivenheten til litteraturen utfordres av timelige distraksjoner som kjærlighet, ekteskap og barn.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse