Annonse
09:42 - 31. oktober 2014

Uten en tråd

De oppadvendte tomlers trygge fellesskap tapper den litterære samtalen for kraft.

Illustrasjon: Xueting Yang
Annonse

At forholdet mellom forfattere og kritikere tidvis er noe anstrengt, hører til den litterære samtalens natur. De virkelige feidene har skapt minneverdig polemikk så vel som diktning gjennomsyret av begeistret hevngjerrighet. Min personlige favoritt innen sistnevnte kategori er Philip Roths karakterdrap på kritikerhøvdingen Irving Howe etter en negativ artikkel han skrev om Portnoy’s Complaint (1969): I en senere roman gjør Roth – ad sedvanlig lek med identiteter – en Howe-lignende kritiker til redaktør for pornobladet Lickety Split, et grisete magasin som i motsetning til Playboy ikke har «Jean-Paul Sartre in it to make it kosher for a guy like you».

Skarp debatt mellom dem som skriver skjønnlitteratur og oss som anmelder har også mer pragmatiske kvaliteter. Når forfattere – eller andre lesere for den sakens skyld – offentlig sier seg uenig i kritikerens fortolkning og vurdering, trer kritikkens kvalifiserte subjektivitet frem fra skyggene.

«Kritikerens oppgave er ikke å bekrefte teoretiske forestillinger eller å lese fikst, og den er i hvert fall ikke å sette seg til doms over forfatternes politikk», skriver den amerikanske litteraturforskeren Morris Dickstein i en presis karakteristikk, før han fortsetter med å påpeke hvordan kritikken på sitt beste uttrykker det artikulerte møtet mellom verkets premiss og kritikerens personlighet: «Derimot er oppgaven å heve den alminnelige lesningen opp til et høyere nivå – å gjøre den mer innsiktsfull, mer akutt, uten at lesningen mister den vitale autentisiteten som ligger i en ektefølt, personlig reaksjon. Kritikken kan forbli intuitiv og samtidig dreie mot det analytiske: Dens kollektive talemåter strømmer fra private kilder.»

Annonse