Annonse
13:07 - 10. april 2014

Tror romankunsten forsvinner

Dag Solstad er på foredragsturné for å forsvare romanen. Han frykter det er en tapt sak.

Frem for kjedsomheten: – Tidsånden har sørget for at enkelte i kulturredaksjonene mener de kan gå løs på en mann som våger å dyrke kjedsommeligheten i litteraturen, mener forfatter Dag Solstad.
Annonse

Dag Solstads roman fra i fjor, Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591–1896, møtte motstand, ja, enkelte anmeldere nektet å akseptere at boken i det hele tatt var en roman. Dette fikk Solstad til å skrive et foredrag der han går i rette med sine anmeldere. «På Hamar med slakt» het det, og ble fremført under Nordisk samtidspoesifestival på Hamar 6. mars. Nå er Solstad på turné med foredraget, en turné som avsluttes på Litteraturhuset i Oslo 10. mai.

For Solstad er anmeldelsene av hans siste bok bare ett av flere symptomer på vanskeligere kår for seriøs litteratur, i Norge og i de store kulturnasjonene:

– Det gjør ikke meg noe personlig. Jeg står i gjeld til sakprosa, og jeg ser at sakprosa har muligheten til å gi et nesten skjønnlitterært bilde av tilværelsen. Men man skulle ikke tro at det er så viktig for anmeldere å begrense romanbegrepet. Medaljens forside, boken om Aker, ble jo i sin tid ikke innkjøpt som roman. Det handlet om økonomi. Men det var en roman. Fordi jeg skrev den. Når jeg skriver en bok og kaller den en roman, så er det en roman. Dette sier jeg ikke for å være arrogant, men fordi det er sånn det er. Rett og slett. Jeg kunne ikke ha skrevet en bok med historisk stoff ellers. Til det er jeg ikke en god nok historiker.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse