Annonse
13:41 - 12. juni 2014

Tegner av seg dyden

TEGNESERIER Smuss er en sympatisk og variert antologi om sex, men burde vært mer snuskete.

Situasjonsbilder: Uglamorøs hverdag i Sigbjørn Lilleengs «Sånt som skjer». Illustrasjon: Fra boken
Annonse

ANMELDELSE

Sex har aldri tatt stor plass i norske tegneserier, og internasjonalt synes det som sexen forsvant fra seriene med internett. Det har ikke dukket opp noen ny Milo Manara i 2014, italieneren som ble kastet ut av Tronsmokjelleren midt på 1980-tallet, da dobbeltalbumet Indian Summer utløste den lengste debatten om sensur av tegneserier her til lands. Manaras erotiserende strek kolliderte med manusforfatter Hugo Pratts kritikk av et kvinneundertrykkende samfunn.

Suksessen til den franske serien La Technique du perinee – enkelt oversatt: «Underlivets teknikk» – ga i forrige måned en påminnelse om sjangerens appell. Historien om en ung kvinne og manns fjernsex via Skype ble raskt en leserfavoritt da første kapittel ble publisert i nettutgaven til Le Monde. Serien iscenesetter ikke nettmøtene som tradisjonell sex, men metaforiske skildringer. «Vi ville snakke om sex uten å forstyrre leserne, uten å gi dem selv lyst til å ha sex», forklarer serieskaperne Florent Ruppert og Jérôme Mulot.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker