10:32 - 02. oktober 2014

Tankenes musikk

Hos Lydia Davis jubler begeistringen over å finnes til blant alle verdens forunderligheter fra hver eneste setning, enten de er skrevet i sorg eller i undring.

Undrende blikk: Lydia Davis’ ukuelige nysgjerrighet som hun undersøker det alminnelige med, smitter over på leseren. Foto: Ellen Lande Gossner

«Jeg finner virkeligheten og det som skjer i virkeligheten veldig interessant, og [har] ikke noe stort behov for å finne på ting», forteller Lydia Davis i en samtale med oversetter Johanne Fronth-Nygren, gjengitt i Davis’ nye utgivelse på norsk.

I møte med tekstene til en av USAs mest kritikerroste og prisbelønnede forfattere – kjent for sine oppfinnsomme og ofte svært korte fortellinger – antar denne erklæringen en viss tvetydighet. Som observatør av det hverdagslige likefrem bobler hun av nysgjerrighet på alt: dyr, fremmede mennesker på toget, togreiser som sådan, mat (fra fisk til maisgrøt), litteratur, døden, og så videre og videre. At hun ikke «finner på ting» fremstår derimot som et slags credo, mindre viktig for oss som leser enn for henne som skriver.

 

Annonse