Annonse
12:48 - 31. juli 2014

– Ta det med ro, Selnes

Å vektlegge smak og kvalitetsvurderinger innebærer på ingen måte den avvikling av faget litteraturvitenskap som Gisle Selnes hevder.

Høy temperatur: Gisle Selnes kritiserte litteraturprofessor Erik Bjerk Hagen (til høyre) i forrige utgave av Morgenbladet. Nå svarer professoren.
Annonse

Mitt foredrag «Litteraturkritikk mot strømmen», trykket som en serie i Morgenbladet, har irritert min gode kollega Gisle Selnes. Det er ikke så rart: Jeg ville også ha blitt irritert dersom jeg hadde skrevet det han tror jeg har skrevet. Jeg kan derfor berolige ham med følgende:

Det har aldri vært min hensikt å undertrykke noen av litteraturforskningens språkområder eller teoretiske retninger. Jeg er ingen motstander av «filologisk håndverk og kritisk teori» og slett ikke av at Selnes leser og underviser i de teoretikere og de litteraturer som til enhver tid interesserer ham mest. All forskning er selvsagt alltid også teoretisk, og bør fortsatt være det. For min del må en litteraturforsker gjerne bruke en hel karriere på å fordype seg i én viktig teoretiker. Den slags monomani kan det komme mye godt ut av.

Mitt prosjekt er å utvide den teoretiske bevissthet. Når jeg skriver om den norske tradisjonen fra Wergeland og Welhaven til Gerhard Gran og Francis Bull, er en av grunnene at det faktisk finnes mye teori der, mye mer enn de gamle mytene om «historisk-biografisk metode» har kunnet videreformidle. Store deler av den store norske tradisjonen fremstår dessuten som litt «glemt» og fortjener dagslys og aktualisering.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse