Annonse
09:16 - 21. februar 2014

Sveits som sovjetstat

Christian Krachts utstuderte mylder av referanser får romanene hans til å minne om en Tarantino-film. Men Krachts prosjekt har et rikere register.

Blomstrende undergangsfortelling: Christian Krachts beskrivelse av et Europa i evig krig er krystallklar, men samtidig preget av en tykkhudet distanse. Foto: Julian Bauman
Annonse

Samtlige av sveitseren Christian Krachts romaner synes å ville blande blod med Joseph Conrads forfatterskap. Ikke bare låner de fra forgjengerens blikk for menneskelige nyanser, fra ondskap til omsorg – også Conrads krysning av maritime miljøer med moralsk tvil klinger med hos Kracht. I fjor kom Imperium i norsk oversettelse, der hovedpersonen reiser til Papua Ny-Guinea for å dyrke frem et samfunn med kokosnøtten som øverste prinsipp. I år foreligger Jeg blir her i solskinn og skygge, en kontrafaktisk undergangsfortelling om et Europa i evig krig og en pliktoppfyllende partikommissærs jakt på en litt for oppfinnsom oberst.

Alternativ verdenshistorie. Begivenhetene i den sveitsiske sovjetrepublikk, SSR, folder seg ut uten noen innledende presentasjon av den alternative verdenshistorien, og det tar litt tid før universet etablerer seg. SSR har vært i krig mot fascistene, England og Tyskland, i nittiseks år. Oberst Brazhinsky er Krachts motsvar til Conrads Kurtz: Han leder sin tallrike soldattropp fra et intrikat tunnelnett inne i Alpene, og da han blir innhentet av romanens forteller, sår han tvil i partikommissærens sinn.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse