Annonse
13:13 - 24. april 2014

Surrealisme fra virkeligheten

En av hans romanfigurer heter Vladimir Putin. Likevel benekter Ukrainas mest kjente forfatter, Andrej Kurkov, at han skriver politisk litteratur.

Usikker fremtid: I et Kiev preget av opprør sier forfatteren Andrej Kurkov at han bare kan se for seg endringer i Ukraina etter at Russlands president Vladimir Putin er ute av bildet. Foto: Volodymyr Shuvayev/Afp/NTB Scanpix
Annonse

– I Ukraina er fiksjon byttet ut med virkelighet. Ingen forfattere kunne kommet opp med noe mer surrealistisk enn de mange spinnville hendelsene vi ser i dag, sier den ukrainske russisktalende forfatteren Andrej Kurkov.

Allerede i slutten av mars dro russiske botanikere til Krim for å innlemme planter i den russiske floraoversikten. Lastebiler fylt med rubler kjøres i kortesje over grensen, som ifølge Kreml ikke lenger er en grense. Parlamentet i Kiev har vedtatt en lov som åpner for fem års fengsel for ukrainere som reiser til Krim uten tillatelse.

I denne situasjonen har Kurkov satt skjønnlitteraturen på vent. I stedet skriver han artikler for ukrainske og britiske medier, flere av dem gjengitt i Dag og Tid. I mai kommer forfatteren til Sigrid Undset-dagene på Lillehammer.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse