Annonse
10:02 - 05. juni 2014

Sorgen tar vingene fra deg

Julian Barnes gir seg selv fallhøyde ved å ta i bruk noen av de luftigste metaforer som finnes.

Annonse

ANMELDELSE

62 år gammel mistet forfatteren Julian Barnes sin kone gjennom 29 år. I hans nye bok Livets nivåer utforsker han sin sorg i den tredje delen, «Tapet av dybde». De to første delene, «Høydesynden» og «På samme nivå» handler om flere av de første ballongpionerene, og fester seg etter hvert ved en av dem, den viktorianske helten og kjendisen Frederick Burnaby, og hans kurtise av teaterets superstjerne Sarah Bernhardt, en affære Barnes riktignok understreker at han har funnet på selv.

Det er ikke akkurat nytt at lysten til å stige høyt er en synd. Den greske Ikaros-myten fikk i kristen tid følge av postulatet om at «hvis Gud ville at vi skulle fly, ville han gitt oss vinger». Men selv om Barnes nevner begge disse kulturhistoriske stolpene, og bruker tankefiguren i tittelen «Høydesynden», er det viktigere for ham at høyde også er fallhøyde i våre egne liv, helt uten å blande inn gudene. Den som har mye, har også mye å miste.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker