Annonse
13:10 - 10. januar 2014

Slynget mot undergangen

Mennesker og landskap går over i hverandre når et vulkanutbrudd vekker rettferdighetssansen.

Talende overflate: Katie Kitamura gir leserne et bilde av sine skikkelser via en ofte nådeløs utlevering av fremtoning og gester. Foto: Hari Kunzru/Pelikanen
Annonse

Makt går for rett i amerikanske Katie Kitamuras Inn i skogene, som tro mot sine emner er satt til et navnløst, men med all tydelighet kolonisert land: «Jorden tilhørte ingen og så tilhørte den ham».

Uten å ta gjenkjenneligheten helt ut i den politiske allegorien, minner Kitamura om urett: Alt fra konkrete hendelser til den nokså egenrådige miksen av landemerker gir gjenklang i scener som via nyhetssendinger og historiebøker har satt seg i den kollektive hukommelsen.

Skinn av vane. Romanens bosetter, som ganske enkelt går under navnet Den gamle, ligner de fleste i sitt slag: Etter å ha gravd en grøft etter seg og plantet en påle i bakken, erklærer han et ingenmannsland som samlet brer seg utover fire tusen mål, for sitt eget.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.