Annonse
09:38 - 28. november 2014

Skottelåven og holocaust

Marte Michelets brageprisvinnende bok Den største forbrytelsen er den foreløpig siste teksten som gjør vondt i deler av det store vi.

«Dem» og «oss»: Marte Michelet belyser hvordan det fellesmenneskelige ble underspilt – man kunne si hva man ville om jødene i 1940, men ikke at de var oss. Butikkvindu i Oslo, 1940. Foto: Ingvald Møllerstad/Aftenposten/NTB Scanpix
Annonse

ESSAY

I august 1612 steg drøyt 300 skotske soldater i land i Romsdalen og begynte marsjen til Sverige, hvor de skulle slutte seg til den svenske siden i Kalmarkrigen. Slik gikk det ikke: Ved Kringen i Gudbrandsdalen ble skottene angrepet og beseiret av norske bønder. Stor jubel. Men da dikteren Edvard Storm i 1781 skrev sin Sinclairvise, var historien blitt betydelig modifisert. For skottene, skrev Storm:

«… skjændte og brendte der de dro frem, all folkerett monne de krenke og oldingens avmagt rørte ei dem, de spottet den gråtende enke.»

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.