Annonse
09:38 - 28. november 2014

Skottelåven og holocaust

Marte Michelets brageprisvinnende bok Den største forbrytelsen er den foreløpig siste teksten som gjør vondt i deler av det store vi.

«Dem» og «oss»: Marte Michelet belyser hvordan det fellesmenneskelige ble underspilt – man kunne si hva man ville om jødene i 1940, men ikke at de var oss. Butikkvindu i Oslo, 1940. Foto: Ingvald Møllerstad/Aftenposten/NTB Scanpix
Annonse

ESSAY

I august 1612 steg drøyt 300 skotske soldater i land i Romsdalen og begynte marsjen til Sverige, hvor de skulle slutte seg til den svenske siden i Kalmarkrigen. Slik gikk det ikke: Ved Kringen i Gudbrandsdalen ble skottene angrepet og beseiret av norske bønder. Stor jubel. Men da dikteren Edvard Storm i 1781 skrev sin Sinclairvise, var historien blitt betydelig modifisert. For skottene, skrev Storm:

«… skjændte og brendte der de dro frem, all folkerett monne de krenke og oldingens avmagt rørte ei dem, de spottet den gråtende enke.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.