Annonse

Annonse

09:41 - 22. august 2014

Sekstitallets sjarm

TEGNESERIE I et vanskelig tegneseriemarked er nyskapningen Krüger & Krogh noe så snedig som en kommersiell motstrømsserie. God er den også.

Realistisk miljø: De detaljerte bybildene fra sekstitallets Oslo gir tekstur og fofeste for en historie som fyker fremover.

ANMELDELSE

En måte å ordne og fortelle tegneseriehistorien på er ut fra utgivelsesformatene. Endringene i format er illustrerende for tegneseriens kunstneriske og kommersielle utvikling. Hefter, bøker og album, med sine konvensjoner, setter rammer for serienes visualisering og fortellermåte. Formatene representerer også ulike tradisjoner, med det store albumformatet uløselig knyttet til den franskbelgiske tegneserien.

På det norske tegneseriemarkedet er en av de vesentligste endringene på 2000-tallet at albumet forsvinner. Utviklingen er primært markedsstyrt, der lavere salg er fulgt av færre utgivelser. Dermed står vi igjen med Asterix som omtrent eneste gjenværende albumserie.

Det er en polarisering i norske tegneserier, med korte striper i hefter og tegneserieromaner i bokutgivelser. Stripene følger en kommersiell formatering for sampublisering i aviser og nettmedier. Bøkene gjenspeiler kunstneriske ambisjoner og tegneseriens økte kulturelle prestisje ved å innta litteraturens format. Slik har albumet, tegneseriens eget format et sted mellom novellen og romanen, mistet økonomisk og kreativ attraksjonskraft.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse