Annonse
10:21 - 23. mai 2014

Samnorsk kroppspleie

Debutboken Fitta og havet rommer dikt som går rett på sak, men som også risikerer å bli sittende fast i sitt eget klister av griseprat.

Heftige bilder: Maja Anette Flønes Monsens debutbok Fitta og havet rommer poetiske bilder som bikker mot det våte heller enn det tørre. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

ANMELDELSE

Hva gjør du når du får en tilnærmelse på et språk du forstår, men som du ikke kan navngi? Stilen i Maja Anette Flønes Monsens debutbok Fitta og havet får meg til å lure på om det er forfatteren eller leseren som har språkbuksene på knærne. Subjektet i diktene er et nynorsk «eg» som snakker om «kjærligheten» i bokmålsform. Eg begynte faen meg å lure: Er dette et stykke freidig og frodig samnorsk?

Ved andre gangs lesning melder en lavmælt røst seg bak i bevisstheten, og jeg skjønner at språket i boken er en hybrid av nynorsk og nordnorsk dialekt. Ved å bruke det nynorske «eg» heller enn det nordnorske «æ» tar poeten et steg tilbake fra rorbuene ved kysten og inn mot en tørrere skrifttradisjon.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse