Annonse
10:09 - 10. januar 2014

Raushetens tid

Hos Dave Eggers er veien til helvete brolagt med gode intensjoner og en ustyrlig trang til å sjekke e-post på smarttelefonen.

Kulturkritikk med store bokstaver: Ufarlig å sjekke mobilen minutt for minutt? Hos Dave Eggers åpner behovet for å bli «likt» og «fulgt» på nett for vidtrekkende dystopiske perspektiver. Foto: Christopher Felver/Corbis/NTB Scanpix
Annonse

Et klart politisk engasjement er blitt stadig mer synlig i Dave Eggers‘ forfatterskap. Retningen blir ikke mindre markant når forfatteren i oversikten over publiserte verk i sin nye bok har valgt å sette politiske pamfletter han har redigert – med talende titler som Teachers Have It Easy: The Big Sacrifices and Small Salaries of America’s Teachers – foran memoarromanen han som det nye årtusenets wunderkind debuterte med i 2000, Et forbløffende talentfullt, dypt rystende verk.

Litterært sett har Hva er dette Hva (2006), et ambisiøst forsøk på å fornye dokumentarromanen med en historie sett gjennom øynene til en sudansk flyktning, vært det mest vellykkede av Eggers politisk-dokumentariske prosjekter. I hans nye bok tar engasjementet en ny retning – The Circle tar for seg utfordringene ved at store selskaper får mer og mer kontroll over dataene vi i informasjonsalderen frivillig deler på nett.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse