Annonse
10:09 - 10. januar 2014

Raushetens tid

Hos Dave Eggers er veien til helvete brolagt med gode intensjoner og en ustyrlig trang til å sjekke e-post på smarttelefonen.

Kulturkritikk med store bokstaver: Ufarlig å sjekke mobilen minutt for minutt? Hos Dave Eggers åpner behovet for å bli «likt» og «fulgt» på nett for vidtrekkende dystopiske perspektiver. Foto: Christopher Felver/Corbis/NTB Scanpix
Annonse

Et klart politisk engasjement er blitt stadig mer synlig i Dave Eggers‘ forfatterskap. Retningen blir ikke mindre markant når forfatteren i oversikten over publiserte verk i sin nye bok har valgt å sette politiske pamfletter han har redigert – med talende titler som Teachers Have It Easy: The Big Sacrifices and Small Salaries of America’s Teachers – foran memoarromanen han som det nye årtusenets wunderkind debuterte med i 2000, Et forbløffende talentfullt, dypt rystende verk.

Litterært sett har Hva er dette Hva (2006), et ambisiøst forsøk på å fornye dokumentarromanen med en historie sett gjennom øynene til en sudansk flyktning, vært det mest vellykkede av Eggers politisk-dokumentariske prosjekter. I hans nye bok tar engasjementet en ny retning – The Circle tar for seg utfordringene ved at store selskaper får mer og mer kontroll over dataene vi i informasjonsalderen frivillig deler på nett.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker