Annonse
12:40 - 07. februar 2014

På tur i teksten med Geoff Dyer

Veien til D.H. Lawrence går via Magnus Carlsen og en stor, rødvinsduftende gryte.

Annonse

De siste dagene har jeg lest en bok som handler om å ikke få skrevet en bok om D.H. Lawrence. På norsk har den fått tittelen En ren besettelse, men i årevis har jeg kjent den som Out of Sheer Rage, et langessay Geoff Dyer lot publisere allerede i 1997. Til tross for at jeg i ulike sammenhenger har påstått at Dyer er en av det engelske språkets mest interessante kritikere, har jeg aldri fått meg til å åpne boken som i sin tid ble hans store gjennombrudd. Også denne uken drøyde det før jeg kom i gang. Nesten hver dag har det lavet ned, og med trusselen om mildvær i helgen og alt det medfører av blytungt måkearbeid, har jeg manisk forsøkt å holde oppkjørselen noenlunde fri for snø.

Lahlumifisert. I går regnet jeg med å kunne ta fatt på denne anmeldelsen, men Magnus Carlsens spektakulære sjakkparti mot Hikaru Nakamura gjorde at ettermiddagen gikk med til å forstå hvordan nordmannen hadde havnet i en tapende stilling selv om materiellsituasjonen var helt jevn. Å stirre på en dataskjerm full av houdini-desimaler har alltid føltes marginalt, som om jeg har hatt medlemskap i et hemmelig forbund for de innvidde. Nå er eksklusiviteten borte: I kjølvannet av et lahlumifisert verdensmesterskap har bermen fått smak for aristokratenes tidsfordriv og kommentarfeltene i landets nettaviser fylles til randen av folk som knoter ned elendige trekkforslag med nærmest religiøs overbevisning.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse