Annonse
11:50 - 17. januar 2014

På ny jord

Julie Otsuka forteller om japanske postordrebruder i Amerika på 1920-tallet, på en måte som peker langt utover romanens historiske ramme.

Skyr unna stereotypier:Julie Otsuka bruker fortellerformen til å minne om hvor mange ulikheter man kan finne innad i et fellesskap. Foto: Robert Bessoir
Annonse

Å flytte til et nytt land er alltid omkalfatrende. Det ultimate ekstensielle spørsmålet forgrener seg – viktigere enn hvem en er, blir det nå hvor en kommer fra, og hvor en skal. Japansk-amerikanske Julia Otsukas andre roman, Buddha på loftet, undersøker slike spørsmål i en historisk kontekst: Gjennom en fortelling om japanske postordrebruders ferd til Amerika på 1920-tallet, gjengir Otsuka en historie som også i dag fortsetter å gjenta seg verden over.

 

Amerikansk mareritt. Da de unge brudene i romanen legger fra kai på den japanske kysten, har brev fulle av lovnader sådd forventningens spire i dem. Ved overfartens ende stiger de i land bare for å oppdage at de kjekke fotografiene ektemennene har sendt dem, må ha blitt tatt for tyve år siden. Den amerikanske drømmen viser seg først og fremst å være amerikanernes drøm om billig arbeidskraft til jordbruk og tjenerskap, og da Pearl Harbor inntreffer blir japanernes situasjon ytterligere forverret. Flere og flere blir merket som forrædere, og etter hvert blir en hel folkegruppe deportert.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.