Annonse
14:28 - 27. november 2014

På kjøret med litteraturen

Tore Renberg legger opp til en mer ambisiøs fornyelse av spenningsromanen enn hans bok av året kan innfri.

Thriller: Tore Renberg har skrevet en thrillerfortelling om en gjeng forsofne småkriminelle fra Stavanger og Sandnes. Foto: André Løyning
Annonse

ANMELDELSE

«Hvis folk sier at en god roman må utforske sitt eget ståsted som roman, eller at språket ikke kan utsi virkeligheten, at romanen ikke lenger er relevant, eller at den er død, så gjelder det å holde tunga beint i den rette munnen.» Disse ordene, fra Tore Renbergs entusiastiske foredragsbok På fest hos litteraturen (2012), må sies å være svært karakteristisk for forfatteren: Samtidig som han på befriende vis hevder litteraturens rett til å være realistisk, fortellende og forførende, stiller han opp et grelt fiendebilde av oss (jeg tilhører nemlig dem som foretrekker romaner med nysgjerrighet på sitt eget ståsted) som leser med utgangspunkt i idealer Renberg kan knytte til «modernisme» eller «avantgarde». Og naturligvis ender erklæringen opp i en renbergsk muntlighet som demonstrerer det stilleiet han nå lener seg fullt og helt på i romanene sine – «tunga beint i den rette munnen».

Intensiteten i Renbergs ambisjon om å invitere leseren på litterær fest blir tydelig med årets utgivelse Angrep fra alle kanter, den andre i «Teksas-serien». Romanen er en thrillerfortelling om en gjeng forsofne småkriminelle fra Stavanger og Sandnes som planlegger det store kuppet og dermed tar steget opp til straffelovens mest alvorlige paragrafer. Vaskeseddelen lover en fornyelse av spenningsromanen, men så vidt meg bekjent er overlessede intriger, skjebnetyngede romanpersoner med sosiologisk distingverende navn (her møter vi Ben, Rikki, Jan Inge og Rudi) og kapitler som konsekvent ender i cliffhangere nokså konvensjonelle trekk ved denne sjangeren.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse