Annonse
13:10 - 11. september 2014

Nye betingelser

Eivind Hofstad Evjemo slutter seg ambisiøst til den voksende 22. juli-litteraturen. Likevel sitter man igjen med et litt overraskende inntrykk av berøringsangst.

Tung hverdag: Eivind Hofstad Evjemos roman handler om å håndtere sorg etter 22. juli-terroren på Utøya. Foto: Jeff J. Mitchell/Getty Images
Annonse

ANMELDELSE

I likhet med Brit Bildøens roman Sju dagar i august (som jeg anmeldte forrige uke), handler Eivind Hofstad Evjemos Velkommen til oss om sorg. Ekteparet Sella og Arild mistet adoptivsønnen i en fergeulykke på Filippinene. Sent i juli åtte år senere kommer en av nabofamiliene tilbake etter å ha vært borte noen dager, datteren deres er blitt drept på Utøya. Denne sorgen, som på samme tid tilhører den lille familien og det norske storsamfunnet, får særlig Sella til å gruble, på sitt eget tap og på hvordan naboene takler den nye, tunge hverdagen.

Evjemos roman kaster blikket bakover, til glimt fra ekteparets liv sammen: Da de forsøkte å få barn, men endte opp med å adoptere, den gjensidige og varme avhengigheten de har utviklet overfor hverandre, Sellas betydelige mangler som mor. Hun vinner aldri guttens tillit, Kim forblir en fremmed for henne, og søker seg vekk så snart han kan. Til tross for at hun i jobben som anestesisykepleier møter frykt og sorg hver eneste dag, står hun på halvdistanse i forholdet til sønnen, på samme måte som hun ikke våger å gi sin medfølelse med nabofamilien til kjenne.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse