Annonse
10:18 - 06. mars 2014

Norges svik mot Afghanistan

Carsten Jensen og Anders Sømme Hammer fyrer av en viktig salve mot krigføringen i Afghanistan, men fjerner selv en del av sprengkraften.

Lokal krigsherre: Hashim Astana har kommando over til sammen 500 bevæpnede menn. Han samarbeidet tett med de norske soldatene i Faryab. Alle foto: Anders Sømme Hammer
Annonse

Påstandene i Carsten Jensen og Anders Sømme Hammers bok «Alt dette kunne vært unngått» er like klare som de er harde: USA og de Nato-ledede Isaf-styrkenes intervensjon i Afghanistan fra 2001 til i dag har vært en fiasko. Utgiftene til krig og utviklingshjelp har vært astronomiske, alt forgjeves. Når de vestlige styrkene nå er i ferd med å trekke seg ut, etterlater de seg et land preget av frykt, lidelse og splittelse.

Like kontant felles dommen over den norske (og danske) deltagelsen: I Afghanistan har Norge ført den mest omfattende krigføringen siden forrige verdenskrig. Ingen norske soldater har hatt en så brutal krigsopplevelse i nyere tid. Dette blir likevel lite i forhold til lidelsene vi har påført afghanerne: Faryab-provinsen var fredeligere før nordmennene kom dit, vi bragte krigen, ikke freden, med oss. Vi har sviktet dem som hjalp oss; 21 afghanske tolker har fått norsk asyl, 80 er blitt nektet. De siste lever nå i livsfare, noen er alt drept og det er vår skyld. Vi har forrådt Afghanistan, alt har vært mislykket.

Om kritikken av vestmaktenes krig i Afghanistan ikke er oppsiktsvekkende ny, ligger det en betydelig slagkraft i anklagen som rettes mot en norsk offentlighet, der motstemmene så langt har vært få og spake. Man kan spørre seg om det i det hele tatt finnes et mer kontroversielt emne for en norsk sakprosabok i dag.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse