Annonse

Annonse

11:15 - 24. januar 2014

Mye mer enn 1814

Arild Stubhaugs bok om Jacob Aall er et bunnsolid, imponerende løft. Til den nye generasjonen biografer er man likevel fristet til å spørre om de ikke kunne spekulert litt mer.

Kunnskap: Det kombinerte arbeidsrommet og biblioteket var Jacob Aalls stolthet og en bro til internasjonal tenkning. Aall bestilte bøker fra utlandet gjennom hele livet. Foto fra boken

Jernverkseieren og stortingsmannen Jacob Aall (1773–1844) var en klassisk – og i Norge kanskje en arketypisk – representant for det dannelsesidealet som vokste frem under opplysningstiden, med fremtredende representanter som Benjamin Franklin og Thomas Jefferson i USA: Det gjaldt å ha en bred kunnskap om både intellektuelle og praktiske sider av livet, slik Diderots Encyklopedi var det fremste eksemplet på, og det var av største viktighet å bruke denne kunnskapen til å bidra i samfunnslivet med det allmenne vel for øyet.

Midt i grunnlovsrusen glemmes det av og til at Norges eidsvollsmenn i høy grad var en del av en internasjonal generasjon mennesker som tenkte nytt og vidtfavnende om samfunn, kultur og politikk.

 

Stor bredde. I sin nye bok presenterer den drevne biografen Arild Stubhaug, som vant Brageprisen for sin biografi om Niels Henrik Abel i 1996, Aall i stor bredde. Hele Aalls liv, forholdet til foreldre, kone, barn, venner, medspillere og motstandere. Hans oppvekst, hans utdannelse, hans grand tour i Europa, hans kurtise til sin senere hustru Lovise, hans overtagelse og drift av Nes Jernverk ved Tvedestrand, hans virke som lokalmiljøets grand seigneur, hans politiske innsats, ikke minst på Eidsvoll, hans videre deltagelse i samfunnslivet og på Stortinget gang etter gang, hans voksende status som en bunnsolid eldre statsmann, hans store selvbiografiske verk og oversettelser av sagalitteratur, hans alderdom, lange sykdom og hans død og ettermæle. Ja, han var også en utmerket fløytist.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse