00:41 - 03. oktober 2014

Mannen som skrev postkort til seg selv

Kjell Askildsen driver ikke med fortelling. Han skriver kunst. Basta! Likevel, til Alf van der Hagen forteller han sitt livs historie. 

Stadig knapp, men ikke taus: «Ingenting av det jeg har opplevd er like spennende som det jeg finner på», sier Askildsen. Men i Alf van der Hagens bok om og med Askildsen er også livet til Askildsen fullt av overraskelser. Hånden tilhører for øvrig Alf van der Hagen. Hva fotografen har tenkt, vet vi ikke, hun var ute på nye oppdrag da billedteksten ble skrevet, men la oss si det med Askildsen: «Formen er alt». Foto: Ellen Lande Gossner

Nei, i disse notatene er det ikke stort som kan brukes. Da Alf van der Hagens bok med, og om, Kjell Askildsen ble lansert i Aschehougs representasjonsvilla mandag, var vi sist i en lang kø av intervjuere, og da er det sånn at selv om alt er lutter velvilje, så vil alle bare få det overstått.

Dessuten, i det tilstøtende værelse, gikk det noen gamle hannkatter. De skrapte på døren. Men ville ikke inn. De ville ha Askildsen ut, og gå til bords. Dette var Jon Michelet, Espen Haavardsholm og Dag Solstad, blant andre, som var invitert til feiring av både bokutgivelsen og av Askildsens 85-årsdag.

Er ikke det rart? At han hører til i deres krets, han som er så mye eldre? Espen Haavardsholms morfar var krigshelten Martin Linge, men Askildsen, født i 1929, var motstandsmann selv, som gutt. Og vi er vel ikke annerledes skapt, som lesere, enn at livshistorier med minner fra 1940-45 har lettere for å være spennende lesning, enn biografier hvor det skjellsettende er en opprivende debatt i et gymnassamfunn. 

Annonse