Annonse
15:23 - 08. mai 2014

Løgnaktig leksikon

Forfattere er blant dem som står for innholdet når en liten Oslo-bokhandel gir ut et leksikon fullt av vanvittige påstander.

Annonse

– Det tradisjonelle leksikonet skal være saklig, korrekt og etterprøvbart. Cappelens Forslags Konversasjonsleksikon er ikke noe av dette, sier Pil Cappelen Smith, en av to medeiere i den lille, uavhengige Oslo-bokhandelen Cappelens Forslag.

Med en folkefinansieringskampanje på nett forsøker han nå å samle inn 250 000 kroner for å gi ut et leksikon hvor rundt 70 bidragsytere har definert mellom ett og noen titalls ord hver.

– Boken presenterer artikkelforfatternes subjektive versjoner av ordene. En ny innfallsvinkel til et tema, eller en presist planlagt løgn, blir viktigere enn å repetere kjensgjerninger, sier Smith.

Gert Nygårdshaug bidrar med rundt 30 ord – alt fra Akhnaton til Årsmøte – mens Jan Roar Leikvoll eksemplifiserer Kiosklitteratur med sin første publiserte novelle, et stykke pornografi han fikk på trykk i Cupido i 1993.

Kjersti Skomsvold skriver om Morkake, Overmadrass og Psykopat, mens de fem definisjonene til Selma Lønning Aarø alle henviser til Maskulinisme.

Andre bidragsytere er for eksempel Thomas Seltzer, Gylve Fenris «Fenriz» Nagell, Agnes Ravatn og Kristopher Schau.

Med boken vil du innlede en samtale, heller enn å stanse en samtale, skriver du. Hvorfor denne motivasjonen?

Før gikk man til leksikonet for å finne fakta; det inneholdt endelige, entydige svar. Ferdig snakket. Cappelens Forslags Konversasjonsleksikon inneholder ikke absolutte svar. Tvert imot er det en stor samling mer eller mindre vanvittige påstander. Hva som er saklig og korrekt er uansett i konstant endring.

Cappelen Smith sier en del av poenget med prosjektet er å gjøre stas på papirboken.

– Det beste innlegget jeg kan komme med i debatten om papirbokens fremtid, er en bok som fremmer den taktile og estetiske tilfredsstillelsen formatet kan ha. Omslaget på førsteutgaven er i kalveskinn. Hver hud har individuelle forskjeller i farge og spenning, så ingen av bøkene vil være helt like. Jeg mener, e-bøker? Spar meg.

Annonse