Annonse
15:23 - 08. mai 2014

Løgnaktig leksikon

Forfattere er blant dem som står for innholdet når en liten Oslo-bokhandel gir ut et leksikon fullt av vanvittige påstander.

Annonse

– Det tradisjonelle leksikonet skal være saklig, korrekt og etterprøvbart. Cappelens Forslags Konversasjonsleksikon er ikke noe av dette, sier Pil Cappelen Smith, en av to medeiere i den lille, uavhengige Oslo-bokhandelen Cappelens Forslag.

Med en folkefinansieringskampanje på nett forsøker han nå å samle inn 250 000 kroner for å gi ut et leksikon hvor rundt 70 bidragsytere har definert mellom ett og noen titalls ord hver.

– Boken presenterer artikkelforfatternes subjektive versjoner av ordene. En ny innfallsvinkel til et tema, eller en presist planlagt løgn, blir viktigere enn å repetere kjensgjerninger, sier Smith.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.
Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.