Annonse
15:30 - 10. juli 2014

Litteraturkritikk mot strømmen II

Den gode kritiker må fjerne seg fra ideen om diktningen som noe ubesudlet og rent.

Kjenn historien: Dagens kritikere som vil gå mot strømmen må kjenne kritikkhistoriens kamper, felttog og slag, skriver artikkelforfatteren Erik Bjerck Hagen. Her Camilla Collett, Georg Brandes og Bjørnstjerne Bjørnson. Foto: Nasjonalbiblioteket, Det kongelige Bibliothek, Warren's Portraits/Nasjonalbiblioteket
Annonse

I

Litteraturkritikken har sine dyder og laster. De forandrer seg kanskje litt med tiden, men de fleste ligger ganske fast. Blant lastene en ambisiøs kritiker lettest legger seg til, er dyrkingen av den blaserte kjennermine, den som har sett alt før, den som aldri lar seg begeistre, den som alltid tror den er på høyde med alt og alle. Er man alene i en kultur om en slik holdning, kan det slå ut i den mest forfriskende arroganse; er man flere om den, blir den fort til kvelende, antikreativ konformisme.

Hvordan skal vi bekjempe denne kjennerminen, når den oppstår i oss selv og andre? Mitt svar er: Den kritiker som vil gå genuint mot strømmen og være på høyde med den litterære erfaringen selv, må kjenne sin kritikkhistorie, må kjenne dens kamper, dens felttog og slag, dens øyeblikk av høyeste alvor, de stedene den kan fremvise sine fineste stunder og største feilgrep.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse