Annonse
15:43 - 03. juli 2014

Litteraturkritikk mot strømmen

Å tro at vi leser mer sofistikert i dag enn for 200 år siden er en illusjon. Den som vil skrive godt om litteratur, kan trygt se forbi moderne litteraturteori og tilbake til romantikken.

Forbilder: Alle sentrale litterære konflikter ble dekket i den store striden mellom Welhaven og Wergeland på 1830-tallet. Dagens kritikere har vel så mye å lære av dem som av moderne litteraturteori, hevder Erik Bjerck Hagen. Her Johan Sebastian Welhaven, Henrik Wergeland og hans far, Nicolai Wergeland. Portrettmalerier av Carl Peter Lehmann. Foto: Oslo Bymuseum/Norsk Folkemuseum.
Annonse

I.

Ingenting skulle være mer selvfølgelig for en litteraturkritiker enn å gå mot strømmen. All god kritikk har alltid vært egenrådig og selvsikker på en for mange irriterende måte. Ingen forventer at en kritiker bare skal avspeile den rådende smak og det gjengse behag.

Men hvordan oppnår kritikeren en genuin egenrådighet? Hvordan blir hun i stand til å se et litterært verk for hva det unikt er? Hvordan kan hun føle seg sikker på at hun faktisk mener det hun mener om et slikt verk?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.
Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.