Annonse
01:00 - 12. desember 2014

Kritikeren som tenkte at «hva faen?»

De sosiale medienes mest omveltende konsekvens er at alt skal telles, hevder kritikeren Jacob Silverman.

Sosiale løgner: – Den største løgnen i dagens samtale om teknologi er at de sosiale tjenestene ikke er annet enn «nøytrale verktøy» som gjør livet vårt enklere og mer underholdende, sier Jacob Silverman. Foto: Stephanie Naru
Annonse

Under slagord som «Don‘t Be Evil» og «Be Connected» har Google, Facebook og andre teknologiselskaper omgitt tilværelsen vår med en helt ny infrastruktur. I bytte mot fri tilgang til den globale landsbyen krever de ikke annet enn at du krysser av i en liten boks under den eviglange teksten om bruksbetingelser som få dødelige gidder å lese.

Den amerikanske litteratur- og kulturkritikeren Jacob Silverman har de seneste årene publisert en rekke essays og artikler om teknologiens politikk i blant annet The New York Times, The New Republic og på The New Yorkers nettsider.

Til våren kommer boken Terms of Service: Social Media and the Price of Constant Connection hvor han svinger den kulturkritiske sleggen mot teknologideterminismen – forestillingen om at den digitale utviklingen så å si er selvstyrende:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse