Annonse
14:08 - 06. november 2014

Krigens kor

Ingrid Storholmens roman om tyske soldater har sin store styrke i ikke å oppfylle vaskeseddelens løfte om at fienden her skal avkles sin uniform.

Gigant: Tirpitz ble sjøsatt i 1939, og var det største tyske slagskipet noensinne bygget. I 1944 ble det bombet av britene, og gikk ned med over tusen mann utenfor Tromsø. Illustrasjonsfoto: Navy Department of the United States
Annonse

ANMELDELSE

Hvilken menneskelighet finnes bak IS-soldatenes sorte maskering? Hva ser vi i øynene på disse ubegripelig brutale mennene? Selv om vi vet at krigens uniformer skjuler personlige historier, er det som om bevisstheten vår ikke kommer forbi masken og inn til den fullstendige individualiteten der inne, like sårbar og åpen som vår egen. Å avkle soldaten uniformen – det som gjør ham i stand til å drepe, og oss ute av stand til å se ham som et «du» heller enn et «det» – hører til litteraturens mest opplagte oppgaver. Uvegerlig blir disse fortellingene til det som på vaskeseddelen til Ingrid Storholmens Her lå Tirpitz omtales som «antikrigsromaner».

I en lang rekke «replikker», forteller Ingrid Storholmen om noen av menneskene som kom i kontakt med slagskipet Tirpitz fra det ble sjøsatt i 1939 til britiske bombefly senket det utenfor Tromsø 12. november 1944. De fleste er gaster og offiserer på det enorme fartøyet, og enkelte av dem – med erketyske navn à la Fritz, Rolf, Uwe, Gottfried og Otto – blir vi godt kjent med. Andre igjen er nordmenn på land, jenter gastene har forlatt i Tyskland eller møter i Norge, og det hele rammes inn av at Ingrid selv gir leseren innblikk i bakgrunnen for boken: Hver gang hun som barn nærmet seg Fættenfjorden nord for Trondheim sa moren hennes at «Her låg Tirpitz».

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse