10:48 - 23. oktober 2014

Kissingers bekymringer

Står vi foran et sammenbrudd i den globale orden? Henry Kissinger frykter det.

Udiplomatisk: Henry Kissinger er knusende ærlig, noen ganger i den grad at han kan fremstå som drepende anti-amerikansk. 
?Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

Henry Kissinger er en troløs realpolitiker som mener at nasjonens interesser – det diplomater av og til kaller raison d’etat – bør rage høyt over personlig moral og tro. Kissinger besitter også et ikke ubetydelig ego, og er visstnok ganske opportunistisk.

Arkivene som for tiden åpnes fra hans tid som nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus på 1970-tallet tyder i hvert fall på dette. Midt under Røde Khmers blodigste masseslakt ba Kissinger om at det måtte meddeles Pol Pot at han er et «morderisk pakk», men at «dette ikke står i veien for samarbeid med oss». Han instruerte også FBI om å avlytte journalister og ansatte i egen stab, for bruk ved fremtidige behov.

Samtidig er Kissinger en lysende intelligent analytiker, og en av jordklodens mest redelige og best betalte geopolitiske rådgivere. To av bøkene fra hans hånd, Diplomacy og A World Restored, er allerede moderne klassikere. Som analytiker er Kissinger nesten som en politisk autist å regne. Han er knusende ærlig, noen ganger i den grad at han kan fremstå som drepende anti-amerikansk, for eksempel da han nylig, og midt imot USAs patriotiske høyreside, erklærte at USA er en mislykket krigsmakt. Av fem storkriger de siste seksti årene har USA bare vunnet én (Gulfkrigen i 1991), men lidd dramatisk nederlag i fire andre (Korea, Vietnam, Irak og Afghanistan).

Annonse