Annonse
11:48 - 30. desember 2014

J-ordet

Howard Jacobsons Booker-nominerte roman tar leseren med til et England rystet av et nytt holocaust.

Hyllet: Howard Jacobson vant Bookerprisen i 2010 og ble også nominert for årets roman. Foto: David Levenson/Getty Images
Annonse

ANMELDELSE

Å skue med et friskt, klart blikk mot fremtiden faller meg like vanskelig som det faller gårsdagens forfølgere for lett», bemerker den østerrikske forfatteren og Auschwitz-overleveren Jean Améry i essayet «Nag» (1966). Amérys poeng går langt dypere enn credoet om at vi aldri må glemme nazistenes forbrytelser. Kan det være at menneskets tidsfølelse, spør Améry, oppfatningen av at et omsluttet av en fortid og en fremtid, i sitt vesen er moralfiendtlig? At forestillingen om «tidens gang» presser frem en forsoning som i praksis er en ny seier for gjerningsmennene?

Med gjenklang i Hamlets berømte ord – the time is out of joint – argumenterer Améry for en «fordreid tidsfølelse» som anerkjenner ofrene. En tidsforståelse som ikke spenner seg ut fra fortid til fremtid og følger biologien eller samfunnets rytme, men heller forankrer seg i forbrytelsen, en moralsk ettertid.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.
Men det er klart at det er en forsker her som føler seg utnyttet og tråkket på. Det må man ta på alvor.