Annonse
10:26 - 22. august 2014

I beste mening

Med et skjebnetungt tidsbilde skal vår tids begeistrede husmødre bevisstgjøres.

Godt forsøk: Men Line Baugstøs roman ender med å slutte opp om det bestående, heller enn å utfordre det. Foto: Finn Ståle Felberg
Annonse

ANMELDELSE

Selv om mange av kvinnene som blogger om barn, baking og deltidsarbeidets fortreffelighet nok vil påstå at de utøver en slags postfeministisk frihet til å velge, har Line Baugstø rett når hun påpeker at denne «idylliseringen av husmorrollen […] skaper et falskt bilde av noe som på mange måter var et fengsel for kvinner» (Dagbladet, 12. august).

Å «velge» å gi slipp på arbeidslivet, å ta seg av barna mens ektemannen forsyner hjemmet med forbrukersamfunnets goder, avslører dessuten en forstemmende likegyldighet overfor kvinnesaksfeminismens hardt tilkjempede seirer gjennom det tyvende århundret. Med romanen Sommer uten brev tar Baugstø leseren med til en norsk forstadsfamilie – angivelig etter mønster fra sin egen oppvekst – i det symboltunge året 1968, for liksom å riste fornuft i dem som later til å ha glemt hvordan det egentlig var.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse