Annonse
12:06 - 17. januar 2014

Heideggers svartebøker

Debatten om Martin Heidegger og nazismen har nådd nye høyder i Tyskland. Utgivelsen av filosofens svarte notatbøker står i sentrum for diskusjonen, skriver Espen Søbye.

Nytt lys på historien: Martin Heideggers forhold til nasjonalsosialismen har alltid vært godt kjent. Nytt i dagens debatt er at filosofen også kobles direkte til antisemittisme. Her i en diskusjon ved universitetet i Tübingen i 1961. Foto: Imagno/Getty Images
Annonse

Etter at Martin Heidegger-instituttet ved Universitetet i Wuppertal varslet utgivelse av tre nye bind av filosofens samlede skrifter våren 2014, har debatten blusset opp på ny. Bindene gjengir de svarte heftene, Schwarzen Hefte, skrevet fra 1931 til 1941, i alt 1350 boksider. Det var Heidegger som bestemte at heftene skulle publiseres som de siste bindene i verkutgaven.

Forbausede og sjokkerte filosofer sitter i disse dager og klør seg i hodet: Hvorfor i all verden ville Heidegger krone sine samlede verk med hefter som inneholder antisemittiske utsagn? Hans støtte til Hitlers maktovertakelse i 1933 og medlemskap i nazipartiet har alltid vært godt kjent, men har ikke ført til at filosofien hans kom i vanry. Heidegger fremstår mer og mer som den mest studerte tyske filosofen fra det 20. århundret, mens filosofene som ble kastet ut av tyske universiteter i 1933, ikke studeres i tilnærmelsesvis samme grad. Det er fristende å vri litt på et Georg Johannesen fyndord om Hamsun: Folk liker Heidegger ikke på tross av, men på grunn av hans nazisme.

Heftene skal diskuteres på en konferanse ved Universitetet i Wuppertal 28. april. Der skal Peter Trawny, professor i filosofi, leder av Martin Heidegger-instituttet og redaktør for de tre aktuelle bindene, holde foredraget «Heidegger og ‘verdensjødedommen’». På grunn av en indiskresjon i Paris, beklager instituttet, er det flere måneder før utgivelsen blitt kjent at bindene inneholder antisemittiske passasjer. Forsøket på å begynne diskusjonen i ro og mak på et seminarrom i april virker dermed fåfengt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse