Annonse
09:21 - 24. januar 2014

Glasnost, take-away

Å emigrere fra Sovjetunionen til USA ga Gary Shteyngart muligheten til frihet. Å gjøre bruk av den viste seg vanskeligere.

Memoar-mani: Som så mange av sine kolleger i USA har Gary Shteyngart falt for fristelsen å skrive om sin oppvekst. Foto: Brigitte Lacombe/Random House
Annonse

«Hvorfor var jeg så redd for allting?» I samtale med sin aldrende mor om barndomsårene stiller Gary Shteyngart spørsmålet, og svaret er kontant: «Fordi du ble født som et jødisk menneske». Etter de tre svært kritikerroste romanene The Russian Debutante’s Handbook (2002), Absurdistan (2006) og Super Sad True Love Story (2010), som alle trekker tunge veksler på forfatterens immigranterfaringer etter at han syv år gammel kom til USA fra Sovjetunionen, har Shteyngart nå skrevet sin «memoir».

Sett fra Norge kan det virke som alle amerikanske forfattere før eller siden må begå en utgivelse i denne sjangeren, men Shteyngart har en historie mer begivenhetsrik enn de fleste av sine kolleger. Resultatet, Little Failure, fremstår som en blanding av The Lost, Daniel Mendelsohns sprenglærde og selvkritiske bok om jakten på slektninger som ble myrdet i Holocaust, og Portnoy’s Complaint, den masturbatoriske harangen Philip Roth ble så berømt for i 1969.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse