Annonse
09:21 - 31. januar 2014

Gjennom Dostojevskij

Fjodor Dostojevskijs demoner vil vi aldri bli kvitt, skriver Geir Gulliksen.

Illustrasjon: Constanse Tenvik
Annonse

Lenge lot jeg være å lese Dostojevskij. Jeg skjønner ikke helt hvorfor. Men jeg hadde inntrykk av at romanene hans var altfor overspente i sin intensitet, og at de handlet om en type eksistensielle problemer som bare ganske unge mennesker er opptatt av; generelle spørsmål om hvorvidt ondskap finnes, og så videre. Jeg tenkte at når jeg ikke hadde lest Dostojevskij som sekstenåring, fikk det heller være. Der tok jeg selvfølgelig feil, både av Dostojevskij som forfatter og av meg selv som leser.

Selv det som Ernest Hemingway har blitt sitert på, og som jeg ikke finner igjen, men som jeg fortsatt synes høres ut som Hemingway – sjelden har en så god forfatter skrevet så dårlig, noe sånt? – selv det ga ikke lenger mening da jeg begynte å lese Dostojevskij ordentlig. Setningene hos Dostojevskij kan ofte virke bevegelige, eller uferdige, spørrende og omtrentlige. Han skriver tre setninger der mange ville prøvd seg med én, de ligner skisser som angir bevegelse, de beskriver ulike nivåer i en prosess. Dostojevskijs måte å skrive godt på unndrar seg den velformulerte og siterbare formen for presisjon, men handler likevel nettopp om presisjon, tror jeg. Setningene påtar seg å avlese utviklingen av en tanke, de små skrittene fra vage fornemmelser til sterke overbevisninger. Slik beskriver han også de individuelle og sosiale konsekvensene av disse overbevisningene.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse