Annonse
13:28 - 31. juli 2014

Gi søvn i dag

Paradoksene står i kø når en tankeeggende bok om søvnløshet kun kan leses på skjerm.

Flimrende: Sandra Russells dystopiske kortroman i e-bokform overbeviser ikke helt. Foto: Michael Lionstar
Annonse

Øynene er tørre og såre av den lysende Ipad-skjermen. De føles alltid slik når jeg leser bøker og manuskripter i pdf-format. Selv om jeg stiller lysstyrken ned til laveste nivå, gløder det hvitt ut i rommet, og jeg liksom myser mot bokstavene. Flere undersøkelser har vist at måten vi bruker smarttelefoner og nettbrett på ikke bare gjør opplevelsen av dem slitsom, men at også nattesøvnen blir skadelidende. Slik sett er det en smule paradoksalt at Karen Russell, som fikk sitt internasjonale gjennombrudd med romanen Swamplandia! (2011), har latt sin dystopiske fortelling om en epidemi av insomnia – tilsynelatende forårsaket av den nye teknologiens stadige krav til vår oppmerksomhet og fantasi – publisere utelukkende som e-bok.

Vi befinner oss i en by i Pennsylvania som er hardt rammet av søvnløsheten (den har «one of the greatest REM-sleep deficits on the East Coast»). Fortelleren, Trish Edgewater, arbeider for en idealistisk stiftelse – Slumber Corps, eller Slumrekorpset – som forvalter den eneste medisinske hjelpen de rammede kan håpe på; søvnoverføringer fra donorer med marerittfrie, behagelige nattetimer til overs. Trishs søster var en av de første som døde av insomnia, med utslitte organer etter dager og uker uten søvn. Den uforfalskede og intense sorgen gjør Trish til en perfekt utsending til de tvilende, hennes jobb er å verve nye donorer.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse