Annonse

Annonse

15:41 - 27. februar 2014

Fortellende geometri

Tretti år etter debuten forteller Lars Fiske uten ord en kunstnerisk dannelseshistorie.

Sikker stil: Der mange serieskapere først og fremst forbindes med sine figurer, er Lars Fiske gjenkjennelig på stilen. Her fra Dagens Næringslivs Magasinet 2003. Illustrasjon: Lars Fiske/Min stil

Det avtegner seg en kunstboktrend blant norske tegneserieskapere. Etter Jasons populærkulturelle koblinger i Pop!, samler nå Lars Fiske tretti år med illustrasjonskunst i boken Min stil og åpner samtidig en utstilling med materialet. På forsiden er tittelen oversatt til tysk, engelsk, fransk og nederlandsk. Det er vel mest en parodisk kommentar til i overkant internasjonaliserte utstillingskataloger; ordene er til forveksling like. Samtidig er det en påminnelse om at Fiske er en enestående illustratør uansett om målestokken er norsk eller internasjonal.

Mange tegneserier har et umiddelbart og kraftig visuelt uttrykk, og serieskapere har ofte en tydelig definert stil. Likevel kjenner vi igjen de fleste gjennom figurene deres, enten det er Nemi, Pondus eller The Urban Legend. Lars Fiske er derimot gjenkjennelig på stilen. Det ser vi godt i de mange illustrasjonene han har gjort for aviser og magasiner, der stilen skaper enhet trass i så ulike temaer som mat, musikk, foreldrerollen og tyrefekting.

 

Vridd perspektiv. Min stil viser illustratøren Fiske. Tegneseriene er bare viet noen få sider og billedbøkene er utelatt. Han har mye materiale å ta av fra andre medier, så prioriteringen er fornuftig. Boken samler det som fra før finnes i spredte eller flyktige formater. De eldste illustrasjonene er fra 1984 og Arbeiderbladets musikkbilag Nye Takter, tegnet da Fiske var bare atten år gammel. I Nye Takter, der han også laget tegneserien Joy Jinx, har Fiske fortalt at han fikk både frihet og et interessert publikum, og dermed muligheten og motivasjonen til å utvikle grunnlaget for sin stil. Boken har ellers illustrasjoner fra blant annet helgebilagene til Dagens Nyheter, Aftenposten og Dagens Næringsliv, gratismagasinet Natt&Dag, tidsskriftet Prosa og enkelte bokomslag.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse