Annonse
15:12 - 02. januar 2014

Et litterært liv

For Norman Mailer var personligheten og kunsten uadskillelige – til glede for biografene.

Hjemme: Norman Mailer fotografert i sitt hjem i Brooklyn Heights i New York. En av USAs mest rebelske forfattere har fått nok en biografi skrevet, denne gang av hans bekjente gjennom 35 år, J. Michael Lennon. Foto: Elena Seibert/Corbis/NTB Scanpix
Annonse

Den amerikanske forfatteren Norman Mailer (1923–2007) ble berømt over natten sommeren 1948, etter å ha utgitt krigsromanen De nakne og de døde. Ettersom han opprinnelig var en sky og veloppdratt middelklassegutt fra Brooklyn, var han alt annet enn klar for berømmelsen. Den gjorde ham megaloman, men også mer usikker, og i dette psykologiske spenningsfeltet brukte han deretter mange år, mange typer rusmidler og et par mislykkede romaner på å finne seg en ny persona.

I løpet av 1950-tallet ble han den mest rebelske og fysisk utagerende blant The New York Intellectuals så vel som den mest veletablerte og tenksomme av beat-forfattere. Han hadde som erklært målsetning å gjøre leserne «ukomfortable helt inn i døden», kalte seg anarkistisk marxist og tenkte oppriktig at han kunne egne seg som president for hele landet.

Tidlig i tiåret foraktet Mailer hvordan Hemingway ga inntrykk av at personligheten var viktigere enn kunsten, men i det banebrytende verket Advertisements for Myself (1959) har han lært at de to tingene ikke kan skilles. Man kan ikke oppnå økt dristighet i kunsten uten samtidig å leve et modigere liv; å skrive er å styrke eller svekke sitt ego. «Jeg har ikke blitt hyggeligere etter hvert som jeg har blitt eldre», skrev han, og regnet uten videre med at hans lesere hadde det på samme måten.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.
Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.