11:54 - 19. september 2014

En egen kjærlighet

Hanne Ørstavik føyer et nytt og meningssterkt kapittel til sin undersøkelse av den avhengigheten elskende mennesker utsetter hverandre for.

Sterk: Hanne Ørstavik har skrevet en roman som virkelig treffer der det gjør vondt, skriver Bernhard Ellefsen. Foto: Ellen Lande Gossner

ANMELDELSE

Paula sitter på terrassen i mørket: «Nå er det slutt, med Jostein. Det er derfor jeg er her.» Hun er sosialantropolog, han filolog. I to år har hun lengtet etter varmen hans, en type nærhet hun aldri har opplevd med andre menn, men som hun fornemmer at er mulig med ham. Terrassen tilhører en bygning for gjesteforskere ved et universitet helt sør i Spania, og det antropologiske feltarbeidet hun har bestemt seg for å gjennomføre viser seg som et slags eksistensielt fallskjermhopp: Hun skal tilby sine tjenester som eskorte.

Jostein minner sterkt om Johannes fra fjorårets Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux. Begge veksler de mellom styrke og svakhet, for ikke å si en nesten infantil livsudyktighet. I likhet med kunsteren Ruth har Paula reist bort fra en mann som på samme tid er vilt promiskuøs og uinteressert i sex med henne.

Annonse